Zriadenie 9L miniakvária – (fotonávod)

9L miniakvárium Nasledujúci fotonávod(alebo výstižnejšie skôr fotopríbeh) je snahou ukázať zjednodušený postup pri zriaďovaní miniakvária, nie je univerzálnym návodom, keďže každé akvárium je svojské a všetko závisí od použitých materiálov, dispozícií a predstavivosti akvaristu. Nech mi skúsenejší prepáčia, ak som niektoré kroky robil zbytočne, prípadne nie celkom správne, berte prosím návod len ako hrubý náčrt postupu pri realizácii Vášho vytúženého miniakvária.

Dané akvárium má rozmery 21x21x21cm – kocka, hrubý objem 9 litrov. Vzhľadom na veľkosť akvária v ňom po zabehnutí plánujem chovať iba zopár kusov krevetiek. Filtráciu a ohrev vody nie je potrebné riešiť, pri takomto malom objeme by aj tak akákoľvek „technika“ pôsobila rušivo. Keďže sa bude v prvom rade bude jednať o dizajnové rastlinné akvárium je žiadúce vyriešiť osvetlenie, dostatočné na rast rastlín náročnejších na svetlo. V mojom prípade je osvetlenie riešené bodovou lampou s nastaviteľným ramenom - „husím“ krkom. Lampa má závitovú objímku E14 – môžeme použiť úspornú žiarivku, bežne dostať 5 a 8 W rôznej teploty svetla. Husí krk zabezpečí jemnú reguláciu úrovne osvetlenia, nastavením vzdialenosti lampy od hladiny vody.

1. krok – voľba dekorácií, rastlín a tvorba „layoutu“

Keďže sa mi podarilo dostať ku zopár kusom atraktívnych kameňov, u nás predávaných pod názvom „Minikrajina“ (v zahraničí známych hlavne pod menom „seiryu stones“), rozhodol som sa ich použiť ako hlavnú dekoráciu od ktorej sa bude všetko odvíjať.

Výber rastlinstva: vzhľadom na to, že chcem zachovať, že aj v po čase budú kamene ústredným bodom akvária, vybral som kobercový typ rastliny – Utricularia Graminifolia, pri občasnom obstrihaní by nemala prerásť kamene a jej atraktívny vzhľad by mal vhodne doplniť plánovaný „layout“ akvária. Utricularia bude zároveň jediným rastlinným druhom, pre ďalšiu rastlinku už jednoducho neostalo miesto.

Použitý substrát ADA Amazonia som mal doma už dávnejšie, v tomto 9L akváriu bol predtým už cca rok a pol používaný a tým pádom ho mám dostatočne „oťukaný“. Je vhodnej zrnitosti a tmavšej farby, opticky nezmenšuje akvárium skôr naopak.

V prvom rade som z viacerých kusov vybral tri kamene, ktoré mi na prvý pohľad padli do oka svojou štruktúrou a vhodnou veľkosťou. Na suchom akváriu som si vytypoval zopár vhodných rozmiestnení kameňov:

Layout 1 Layout 1 Layout 1 Layout 1 Layout 1

Po zvážení som vybral kombináciu č. 4, použité budú dva kamene po stranách akvária. Mierne som upravil pôvodný zámer použiť iba jeden druh rastlín. Použitý „layout“ mi totiž umožňuje nasypať substrát medzi kamene a zadnú/bočnú stranu akvária a tým vytvoriť priestor pre akési „kochlíky“ –druhú terasu akvária a nasadiť tam ďalší druh rastlín.

2. krok – príprava

Pripravený materiál a pomôcky Pripravené rastlinky udržujeme vlhké

Substrát som rozdelil na dve časti, prvú polovicu som nechal mokrú z pôvodného akvária, obsahuje detrit a umožní rýchlejší zábeh akvária. Druhú polovicu som premyl a nechal vysušiť, bude sa mi s ním lepšie narábať. Utriculariu som rozdelil na menšie kúsky, počas celej doby je vhodné udržiavať rastlinky vlhké a zabrániť tak ich poškodeniu. Na zvlhčovanie je výhodné použiť rozprašovač.

3. krok - umiestnenie kameňov - suchý „layout“

Vzhľadom na to, že padlo rozhodnutie vybudovať „terasu“, je potrebné kamene zafixovať, aby substrát držal medzi kameňmi a sklom a nenastal pri sadení rastlín posun. Na fixáciu som použil snáď najmenšie balenie akvaristického silikónu aké u nás dostať:

Akvaristický silikón Fixiácia kameňov silikónom Fixiácia kameňov silikónom

Po umiestnení kameňov som dosypal suchý substrát a uhladil do požadovaného tvaru(špajľa drží kameň na mieste, pokým neuschne silikón ):

Hotový suchý layout Hotový suchý layout Hotový suchý layout

4. krok - zasadenie rastlín

Pri sadení treba postupovať opatrne, použitý substrát ADA je veľmi jemný a ľahko sa rozdrví na prach, použijeme pinzetu. Vodu som zatiaľ nedolieval, iba som substrát dostatočne navlhčil rozprašovačom:

Navlhčenie substrátu Sadenie Utricularie Zasadené rastliny

Rastliny do hornej terasy ešte nie sú zasadené, výber druhu je zatiaľ v štádiu rozhodovania, bude treba vybrať niečo mini a pomalyrastúce, aby to hneď neprerástlo kamene.

5. krok – doliatie vody

Voda bola namiešaná z polovice odsatej vody z pôvodného fungujúceho akvária, zvyšok bol doliaty odstátou vodovodnou. Nalievať treba opatrne, prúd môže zasadené rastlinky vyplaviť zo substrátu, v prípade ADA Amazonia by ľahký substrát vplyvom prúdu vody lietal po celom akváriu. S výhodou môžeme použiť pokrčené navlhčené noviny, po nich voda plynulo stečie na dno:

Navlhčený papier Nalievanie vody Hotové akvárium

Na poslednej fotke je už akvárium na svojom mieste, voda je doliata a zatiaľ je zakalená, je to normálny jav pri čerstvo založených akváriách. Do 24 hodín by zákal spôsobený čiastočkami prachu zo substrátu mal zmiznúť.

6. krok – korekcie a dokončenie

Na druhý deň som si všimol, že kameň na ľavej strane je umiestnený inak ako na pôvodnom suchom návrhu(krok č.1, layout č.4). Umiestnil som ho veľmi nízko a pod iným uhlom. Pekná štruktúra prednej strany kameňa zaniká za Utriculariou. No nič, vyberám vodu, kameň odlepujem zo skla a lepím nanovo. Pri tejto príležitosti som zasadil aj rastliny do hornej terasy, výber medzitým padol na Cryptocoryne parva:

Suchý layout po korekcii Cryptocoryne parva na hornej terase Hotové akvárium po korekcii

Akvárium bolo zriadené na konci júla 2009. Utricularia a cryptocoryne sa rozrastajú, údržba spočíva v pravidelnej výmene vody, zhruba 1/3 vody raz za 5 až 7 dní. Prvý mesiac sa menil vodu častejšie, každý druhý deň jedenapollitrovú fľašu. Okrem toho raz za dva týždne vyčistím sklá. Samozrejme, že sa objavili vláknité riasy, doteraz boli súčasťou každého mojeho nového akvária, nerobím paniku, už viem, že skôr či neskôr zmiznú. Akvárium už má aj svojich prvých obyvateľov, z akvajesene som si priniesol päť kusov krevetiek red crystal a napätím sledujem ako sa im nové bydlisko pozdáva.

Akvárium po 10 dňoch, na hladine Limnobium Spongia Akvárium po mesiaci

Ivan Mikla alias Ajven

5.10.2009