Ako zostrojiť skrinku za 2000,- sk

 Keď som na istom Českom internetovom obchode konečne našiel skrinku, ktorá by sadla pod moje plánované akvárium, skoro som prehltol ceruzku. 5000 Českých sa mi zdalo strašne veľa. Nehovoriac o tom, že na Slovenských internetových obchodoch konkrétne ponuky na skrinky vôbec nenájdete (ak, tak o cenách zaryte mlčia). Okrem toho, nikde by som asi nenašiel skrinku vo farbe jelša modrá + jelša obyčajná (aby ladila k nábytku v mojej izbe). Tak isto stolári sa pretekali v horibilných číslach a to pochybujem, že si plne uvedomovali, že na tej skrinke bude stáť 300kg. Preto som sa rozhodol zobrať "spravodlivosť" do svojich rúk. Bol som odhodlaný urobiť skrinku za menej ako 2000 Sk. Uvidíme, či sa mi to podarilo.

Prípravná úvaha:

Skrinka pod 240l (alebo aj viac) akvárium bude potrebovať nosnú železnú konštrukciu. Pevnú hornú dosku, spodnú dosku (aby sa váha pekne rozložila), 2 bočné dosky a dvierka v správnej farbe. Rozhodol som sa pre tvar "T" (teda horná doska prečnieva cez samotnú skrinku, čo opticky odľahčuje konštrukciu).

Potrebujeme (skrinka 120 x 40 x 70):

  -  Železo - uzavretý profil (tzv. jakel) 3,5 x 3,5 cm, hrúbka steny 2mm. - potreboval som dve 6metrové tyče (bol aj odpad, ale málokde predávajú inak ako celé tyče, prípadne polovičky).

 -  Horná doska 120 x 40 - na nej bude spočívať akvárium, preto som volil hrúbku 30mm.

 -  Spodná doska 100 x 35 - surová drevotrieska, hrúbka 16mm

 -  2x bočná doska - 66,6 x 36,6 (vždy 1,6 cm viac ako je konštrukcia, aby bočná doska prekrývala spodnú, a aby boky presahovali koniec vrchnej dosky - vytvorí sa tým miesto pre káble a hadice a skrinka môže byť na doraz pri stene).

 -  2x dvierka 51,6 (aby prekrývala bočné steny) x 65

 -  klavírový pánt (na uchytenie dvierok)

 -  skrutky so zapustenou hlavou a obyčajným závitom, maličké samorezky (na prichytenie klavírového pántu).

 -  Nejaký ten stroj (aspoň akumulačnú vŕtačku na vŕtanie a uhlovú brúsku na skrátenie klavírového pántu, ktorý sa predáva len v dĺžke 90cm) a náradie (skrutkovač, kladivo, francúzsky kľúč, ...)

Postup:

Najskôr treba zohnať niekoho, kto vie zvárať a má stroje na pílenie železa. Ten nám zvarí takýto rám (červeným sú naznačené približné miesta, kde sú navŕtané diery):

skrinka

V skutočnosti to vyzerá asi takto (už natretý):

skrinka

Keď už je rám zvarený a natretý, je najväčšia časť práce hotová. Teraz len treba priložiť k rámu dosky, naznačiť si miesta pre vŕtanie, navŕtať dosky a priskrutkovať ich k rámu:

skrinka skrinka

Pozn.: Pri vŕtaní cez dýhovaný bukas sa často stáva, že keď vrták prerazí cez dosku, odlúpi sa kúsok dýhy. Dá sa tomu zabrániť takto: 1. priložte dosku k rámu a tenkou ceruzkou cez diery v ráme naznačte miesta dier. 2. tieto diery vyvŕtajte čo najmenším vrtáčikom. 3. dosku otočte a malé diery zväčšite vrtákom požadovanej hrúbky. Teraz by malo byť poškodenie dýhy zanedbateľné.

Teraz prejdeme na dvierka. Je potrebné pripevniť klavírový pánt ku hrane bočnej steny a druhým koncom ku dvierkam. Na to som použil tie najmenšie samorezky aké som zohnal. (treba si dať pozor, pretože už trochu väčšie samorezky majú širšiu zapustenú hlavu ako je diera v klavírovom pánte. Preto ich nie je možné úplne zapustiť a prečnievajú nejaký ten milimetrík nad pánt. Potom sa pánt nedá úplne zavrieť.) Je dobré predvŕtať si malú dierku do dýhy, aby sa samorezka prerezávala ľahšie. Na hrane bočnej steny predvrtávať netreba, ide to ľahko aj bez nej a samorezka tak lepšie drží. Detail uchytenia pántu:

skrinka

Pozn.: Môže sa vám stať, že akokoľvek presne ste merali a vŕtali, dvierka vám "ovísajú", tzn. štrbina medzi nimi sa zužuje alebo rozširuje. V horšom prípade sa dvierka vôbec nedajú zavrieť (to sa stalo aj mne : ) Našťastie sa to dá napraviť jednoduchým trikom: Povoľte skrutky bočných stien a medzi bočnú stenu a železnú konštrukciu vložte nejaký pliešok požadovanej hrúbky. (ja som použil podložky pod matky) Trochu sa pohrajte a dvierka budú sedieť perfektne. Detail tohto "triku":

skrinka

Teraz už stačí pripevniť pekné úchytky na dvierka a urobiť lem okolo spodnej časti akvária, ktorý bude zakrývať polystyrén a kúsok dna. Lem je urobený z rovnakého 16mm bukasu. Len sa lepidlom na drevo prilepí ku hrane vrchnej dosky. Po dokončení lemu je vhodné natrieť ho lodným lakom kvôli vode (pri údržbe akvária nejaká tá kvapka vždy spadne). Ešte lepšia poistka proti vlhkosti je obísť miesto styku skla a dreva pásikom priesvitného silikónu. Pred tým ako sa pustíte do lemovania, je potrebné postaviť akvárium na skrinku, aby ste predišli zbytočným "prekvapeniam" - akvárium môže mať o nejaký milimetrík väčší/menší rozmer ako avizoval predajca a preto by sa mohlo stať, že po dokončení lemu by ste zistili, že akvárium sa tam nezmestí. Skrinka ešte bez úchytiek a so zadným lemom:

skrinka

Posledné úpravy sú už len estetické: olemovať páskou všetky hrany dosiek, ktoré vidno (hlavne dvierka). Pásku príslušnej farby určite kúpite tam, kde dosky. Páska sa dá jednoducho nažehliť na hranu dosky. Ešte jedna funkčná úprava: ako chcete, aby vám dvierka držali pekne zavreté, netreba na to kupovať klasické dvierkové magnety. úplne rovnako poslúži magnetka na chladničku (tá tenká, zvyčajne s reklamou na nejaký výrobok), ktorú jednoducho prilepíte na tú časť dvierok, ktorá sa dotáka železnej konštrukcie. Detail magnetu:

skrinka

Finálny výsledok vyzerá takto:

skrinka

Konečné zúčtovanie:

Tak čo, podarilo sa mi splniť rozpočet? Počítajme:

 - Bukas dýhovaný (dvierka)- 1,134 m2 : 159 Sk

 - Bukas dýhovaný, (bočné steny) - 0,55 m2 : 75 Sk

 - Bukas dýhovaný, hrúbka 3cm (vrchná doska) - 1,034 m2 : 186 Sk

 - (nebudem počítať bukas na obvodové lišty - majster pri píle bol už taký na*ratý, že ma znovu vidí, že mi dlhý odrezok približne takej hrúbky, akú som potreboval, daroval zadarmo. Len som si ju musel sám napíliť : )

 - Drevotrieka surová 9spodná doska) - 0,640 m2 59 Sk

 - Hranovacia páska, jelša modrá - 6 bm : 30 Sk

 - Hranovacia páska, jelša obyčajná - 10 bm : 50sk

 - Porez dreva na mieru - 9m :160 Sk

 - Železo (Jakel, uzavretý provil 3,5 x 3,5, hrúbka steny 2mm) - 2x 6m: 900Sk

Pozn.: mám to šťastie, že v mojom meste (Zvolen) je veľký drevospracujúci areál (Bučina), súčasťou ktorého je aj maloobchodný predaj a porez na mieru (Bučina Šop) za prijateľné ceny (keby som rovnaké veci kupoval napr. v Baumaxe, tak ma to vyjde asi 3x viac. Takže zabudnite na hypermarkety, hľadajte špecializovaný obchod!!).

Pozn. 2: ešte väčšie šťastie bolo, že poznám chlapa, ktorý je zdatný v práci zo železom a celú prácu zo železom mi urobil za veľmi priateľnú cenu (fľaša pálenky :-).

 - skrutky, matky, podložky, samorezky - 125 Sk (samozrejme, tiež v špecializovanom obchode, nie v hypermarkete!!)

 - klavírový pánt - 2x 90cm: 70Sk

 - úchytky na dvierka: 60Sk

   spolu: 1847Sk

Záver:

 Ako vidíte, pri troche šťastia, zručnosti a odhodlania sa dá zostrojiť pekná skrinka pod 240l akvárium, dokonca ladiaca k okolitému nábytku za menej ako 2000Sk. To je teda asi tretina toho, čo by som zaplatil v internetovom obchode.

Dúfam, že som niekomu pomohol.

Peter Jedinák alias pierro

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

2005