Jacik - Fotografovanie celého akva pomocou digitálneho fotoaparátu

Asi ako každý nadšený akvarista som aj ja, pri fotení akvária do súťaže, zistil že dobre nafotiť akvárium nie je až také ľahké. Pritom výborne nafotené akvárium, často v súťaži poráža v skutočnosti i podstatne krajšie ale žiaľ zle nafotené akváriá.

V celom návode budem písať iba o fotení akvária ako celku, to znamená nie napríklad o fotení jednotlivých rýb.

Ja osobne používam fotoaparát Sony DSC-P72 Cyber-shot. Je to 3,2Mpix digitálny kompakt. Low end trieda ale pri troche trpezlivosti sa dá dobre fotiť aj s ním.

V nasledujúcich bodoch popíšem postup a hlavné nastavenia fotoaparátu:

1. Pri fotení akva sa mi najviac osvedčila technika fotenia bez blesku. Hlavne kvôli nepríjemným odrazom blesku od skla ale tiež aj kvôli neprirodzenému nasvieteniu akva tvrdým bodovým svetlom bleskom. Pri fotení bez blesku vyzerajú fotky prirodzenejšie.

fotenie akvaria  fotenie akvaria

2. Takže budeme fotiť bez blesku a pretože akvárium je slabo osvetlené tak budeme musieť dlhšie exponovať. Doba expozície sa môže pohybovať rádovo až v sekundách. Tak dlhú dobu fotoaparát voľne v ruke samozrejme neudržíme. Preto potrebujeme statív. Vyhovuje ľubovoľný statív umožňujúci fotenie približne vo výške akvária.

3. Aby na fotke bolo vidieť čo najmenej z okolia akvária, aby nebola ovplyvňovaná expozičná automatika fotoaparátu a tiež aby na prednom skle nevznikali neželané odrazy, je veľmi vhodné fotiť v čo možno najväčšej tme (noc + zhasnuté svetlá v miestnosti).

Prejdime k nastaveniam fotoaparátu:

4. Vypnutie blesku. Budeme fotiť bez blesku a preto blesk musíme vypnúť. Záleží od typu ale väčšina bežných digitálov má priamo možnosť vypnúť blesk, prípadne nastaviť režim (napr. Krajinka) kde je blesk vypnutý.

5. Vyváženie bielej. Keďže akvárium je osvetlené umelým zdrojom, a väčšinou sú to žiarivky, je potrebné upraviť nastavenie vyváženia bielej farby. Je to preto, aby sme napríklad nemali akvárium celé žlté, to vtedy ak na nastavenie vyváženia bielej na slnečné svetlo budeme fotiť akva osvetlené bielymi žiarivkovými trubicami. Bežné digitály umožňujú nastaviť niektorý z predvolených režimov nastavenia bielej. Napríklad majú prednastavenie na slnečné svetlo, na umelé žiarivkové svetlo, na žiarovku, na zamračené počasie atď. V závislosti od konkrétneho zdroja svetla v akváriu si nastavíme vyváženie bielej. V jednoduchosti, biely predmet nafotený v akva musí byť aj po nasvietení iba svetlom z akva stále čisto biely.

fotenie akvaria fotenie akvaria fotenie akvaria

6. Zaostrovanie (AF). Pokiaľ sa dá, je dobre používať viacbodového zaostrovanie (MULTI AF). Fotoaparát si zistí potrebné zaostrenie vo viacerých sektoroch fotky a podľa nich určí celkové zaostrenie. Avšak toto nastavenie nieje kritické, kľudne môžte ostriť aj v jednobodovom móde (CENTER AF). Pri režime autozaostrovania vlastne iba skontrolujeme, či fotoaparát zaostril dobre, tzn. či fotky nebudú rozostrené.

7. Citlivosť (ISO). Kvôli malému množstvu svetla je vhodné použiť čím vyššie ISO. Pretože čím je ISO nižšie tým musí fotoaparát dlhšie exponovať a tým viac sa rozmazávajú pohybujúce sa objekty v akva (napr. ryby). Avšak zvyšovaním ISO sa súčasne zvyšuje zrnitosť obrazu. No a keďže budeme fotiť zo statívu tak kvôli minimálnej zrnitosti používajme ISO 100.

8. Autoexpozícia (METERING MODE). Nastavenie expozície veľmi dôležitá vec pri fotení. Mne osobne sa veľmi osvedčilo zakrytie celého zdroja osvetlenia, tak aby priamo nesvietil do fotoaparátu a aby takto, ovplyvnením expozičnej automatiky fotoaparátu, nepodexponovával celý snímok. Pokiaľ máte osvetľovaciu rampu akvária riešenú tak že svieti do fotoaparátu, pokúste sa ju odtieniť smerom k fotoaparátu. Expozíciu je možné nastaviť ako počítanú z jediného bodu (SPOT) tak aj z viacerých bodov (MULTI). Mne sa viac osvedčilo používať viacbodovú expozíciu (MULTI).

9. Podexpozícia a preexpozícia. Pre fotenie akvárií sa mi osvedčilo mierne podexponovať celý snímok. A to približne o -1,7 EV.

fotenie akvaria  fotenie akvaria

fotenie akvaria  fotenie akvaria

fotenie akvaria

10. Veľkosť obrázku je tiež dôležité nastavenie, pretože vačšina ľudí si automaticky nastaví max. rozlíšenie. Keďže budete musieť obrázok pre publikovanie aj tak zmenšovať, tak vysoké rozlíšenie je zbytočné. Teraz keď fotím používam už iba nastavenie veľkosti obrázka 1280x960 (1,2M) a 1632x1224 (2.0M). Tieto dve veľkosti sa mi osvedčili najviac.

11. Časovač spúšte je dobré používať pokiaľ máte veľmi labilný statív. Ináč nie je nutný.

A samotné fotenie:

12. Uhol fotky pod ktorým budeme fotiť je na fantázii autora ale vačšinou je vyžadovaný pohľad kolmo spredu do nádrže, a tiež netreba zabudnúť na bočné kolmé pohľady. Veľmi pekný je aj izometrický pohľad zboku z výšky trochu nižšej ako stred akvária. Netreba sa hambiť a treba veľa experimentovať.

13. A ešte posledná rada, overte si že ste urobili dobrú fotku na obrazovke počítača v konečnom rozlíšení. LCD fotoaparátu totiž veľmi skresľuje.

Veľa pekných fotiek Vám praje Jacik

foto Salik (Sony DSC-P32 Cyber-shot, 3,2Mpix)

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

10/2002