Miro Vesely - Tipy, ako získať vydarené fotky z akvária s bleskom aj bez blesku

Ako fotiť rybky v akváriu?

Tipy, ako získať vydarené fotky z akvária s bleskom aj bez blesku.

Fotenie v akváriu naozaj patrí medzi náročné úlohy, pretože proti sebe stoja požiadavky, ktoré takpovediac jedna druhú vylučujú.

Slabé svetlo

V akváriu býva tma.

Svieti naň nejaká párwattová žiža, ktorá bežne umožní expozičný čas zhruba desatinu sekundy. To je veľmi nepríjemné, pretože tak dlhý čas je ťažko udržať v rukách fotoaparát.

A ryby sa pritom svojvoľne hýbu!

Nehovoriac o tom, ako neochotne zaostruje väčšina fotoaparátov v prítmí. Z toho vyplýva jediné. Veľmi vysoký počet fotiek sa vám podarí - rozmazať.

fotenie akvaria/

Na takéto zábery by bol hrdý málokto. Ale pri fotení v akváriu pri pôvodnom osvetlení ich budete mať takto neostrých devätnásť z dvadsiatich.

Nič si z toho ale nerobte - je to jedna z možných ciest. Proste fotografujte tak veľa záberov, až sa vám ich niekoľko podarí.

Zosilnenie svetla nad akváriom samozrejme možné je. Dať však nad akvárko 500 wattovú halogénovú žiarovku nespôsobí nič iné, ako že vystresujete svoje rybky. Niektorým by to mohlo dokonca ublížiť, každopádne sa ale prestanú správať prirodzene. Navyše ak by ste fotili dlhšie, reflektor môže ohriať vodu na úroveň, ktorá vám rybky zabije. A argument, že sa tak aspoň konečne prestanú hýbať je už skôr mojim pokusom o zlý žart.

Priznám sa - pred rokmi, keď som mal akvárium som to skúšal. Silné svetlo zmenilo charakter fotiek. Ľahko sa fotilo, ale fotky boli neprirodzené.

Objekt za sklom

Keďže akvárium je za sklom, mali by ste byť čo v najväčšej tme, inak sa budete lesknúť.

fotenie akvaria

Také fotky vás asi nepotešia...

Odlesky zmiernite, ak si na seba dáte čierne tričko, čierne rukavice a ak vám veľmi záleží na kvalite, zabaľte aj fotoaparát do niečoho čierneho. Tak, aby "trčalo" len sklo objektívu.

Blesk

Fotiť s bleskom by bola jedna z možných ciest, ako sa dostať k ostrým fotkám. Žiaľ, s bleskom budú fotky vyzerať inak, ako v skutočnosti. Niekedy lepšie, inokedy horšie. Skúste si ich nejakú stovku odfotiť a uvidíte, ako to vychádza.

Pri fotení s vstavaným bleskom je úplne vylúčené, aby ste fotili kolmo proti sklu akvária.

fotenie akvaria

To by na snímke bolo vidieť viac blesk, ako rybku. S bleskom preto musíte fotiť sklo zo šikmého uhla - minimálne z takého, kde už nebudú ani zvyšky reflexov.

fotenie akvaria

Na zábere vľavo vidieť moju ruku osvetlenú bleskom a reflexy blesku na nie celkom čistom skle akvária.

Ak budete fotiť s bleskom, odporúčam vám stiahnuť intenzitu pôvodného akváriového svetla na minimum, inak sa vám bude miešať modré svetlo blesku so žltým svetlom žiarovky.

fotenie akvaria

Niekedy to však nemusí vadiť - teplejšie podanie fotky môže byť príjemné.

Farba

A ďalším problémom sú farby. Akú farebnosť zvoliť?

Ak nastavíte teoreticky správne farby, môžete zabiť atmosféru - na akváriu je niekedy zaujímavá práve žltá, či iná farebnosť... Tu vám neporadím nič iné, ako skúšanie. Ak máte v akváriu napríklad veľa zelene, môže sa stať, že automatika taký záber vyhodnotí celkom nesprávne. V takom prípade treba nastaviť bielu manuálne. Ale ako? Musíte nájsť nejaký biely predmet, ktorý môžete ponoriť do vody a nikomu tým neublížite. Napríklad porcelánovú tanier... Na ňom môžete nastaviť bielu manuálne. Nastavenie bielej sa, samozrejme, týka len fotenia bez blesku.

Makro a rýchlosť pohybu

Akváriové rybky sú maličké, dorastajú takpovediac len do veľkosti supermakrorozsahu. Ak váš fotoaparát vie fotiť zo vzdialenosti asi 10 centimetrov, môžete sa pustiť do skúšok. Problémom makrorozsahu však je to, že je mimoriadne náchylný na neostrosť. Ak pri bežnom fotení nejaký drobný pohyb fotoaparátu (či foteného objektu) neprekáža, v makrorozsahu bude záber spoľahlivo neostrý. Statív by síce vylúčil vaše chyby, ale rybky plávajú rýchlo a statív by vás len zdržiaval.

K rýchlemu plávaniu - aj rybka, ktorá sa takmer nehýbe sa vlastne hýbe nepretržite. Uvedomíte si to okamžite, ako spravíte prvé fotky. Jemné vlnenie chvostom, či sústavné hýbanie žiabrami komplikujú snímanie veľkých a ostrých detailov. Onen drobný pohyb totiž pri fotení v makrorežime môže zaberať aj štvrtinu políčka obrázku. Nebojte sa experimentovať. Pláva rybka, ktorú chcete odfotiť určitým tempom z jednej strany akvária na druhú? Sledujte ju fotoaparátom a foťte v pohybe. Na 30 pokusov máte šancu získať jeden veľmi vydarený záber, v ktorom bude pozadie celkom rozmazané a rybka ostrá.

Makro a hĺbka ostrosti

Makrorozsah prináša aj komplikáciu s malou hĺbkou ostrosti. Ak bežne môžete odfotiť ľudí v izbe a všetko bude ostré, v makrorežime to neplatí. Pri fotení zblízka bude mať ostrá oblasť len niekoľko málo centimetrov! V niektorých prípadoch dokonca menej, ako jeden centimeter. To je veľmi nepríjemné.

Nastavíte prístroj na rybku, zaostríte a ona si svojvoľne odpláva o drzých 5 milimetrov nabok. A už je neostrá. S tým sa ťažko dá niečo robiť. Platí tu asi len jediný postup - foťte veľmi veľa. Nech si ryby robia, čo chcú. 200 obrázkov zmažete, ale zostane vám 5 vydarených. Čo na tom? Tak dáte nabiť baterky... Fotiť bleskom, alebo pri svetle akvária?

Ja sa vždy prihováram za prirodzené svetlo, aj keď to znamená ťažšie podmienky pri fotení. Často aj väčšie zrno.

fotenie akvaria

Mne sa fotky s prirodzeným svetlom páčia viac, rybka je osvetlená tak, ako ju poznám. Dokonca pre domáce potreby si nerobím ťažkú hlavu ani len z toho, že na zábere mi vidno ruku a fotoaparát... No a čo? Veď som tam bol. Keby som fotil ale záber na web o rybkách, alebo pre časopis, takéto "drobné" chyby by na snímkach nemali čo hľadať!

fotenie akvaria

Zábery s bleskom zas ukážu skutočné farby rybky a pozadie bude tmavšie. Z pohľadu technického fotografa by som zábery s bleskom označil za farebne farebne pravdivejšie. Máte externý blesk?

Ak áno, možno najvýhodnejšie by bolo, keby ste ho položili na akvárium a svietili zhora spredu. Skombinovali by ste výhody silného svetla a extrémne krátkeho času záblesku - žiaden pohyb rybky by nespôsobil zneostrenie fotky. Medzi blesk a akvárium by však bolo dobrí dať niečo, čo zmierni prudké svetlo - napríklad pauzák, alebo biely papier na pečenie. Naň by ste svietili bleskom zhora, zo vzdialenosti niekoľko centimetrov.

Čisté sklo

Na záver samozrejmosť, ale radšej to mapíšem. Absolútne nevyhnutným predpokladom je naozaj čisté sklo akvária. Čisté z vnútornej aj vonkajšej strany. Riasy, či zaschnuté vodné kvapky na snímke bude dosť vidieť.

Miro Vesely, e-mail: mv zavinac digi-foto.sk

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

03/2004