CO2 pre dvojaký úžitok

   Poznáme dva spôsoby dodávania CO2 do akvária, ktorý je potrebný pre rast rastlín. Prvý je ten, ktorý poznáme pod slangovým názvom ´´BURČIAK´´, čiže droždie, cukor a voda. Druhý je pohodlnejší a zaručuje väčší komfort a to pomocou CO2 tlakových fliaš.

Poznám aj tretí spôsob, avšak ten je bližší ´´ burčiaku´´ a poteší tých, ktorí chcú dodávať CO2 do menších akvárií, no nevylučujú sa aj väčšie akvária. Tento spôsob je úplne bezpečný pre osadenstvo akvária a tkzv. nehody sú takmer vylúčené a čo je veľmi pozitívne je to ZDRAVIU prospešné pre nás akvaristov.
Verím, že niektorí z vás už počuli o zázračných ´´japonských kryštálikoch´´. Je to živý organizmus, ktorý žije v mori a mimo iného zásobuje okolité prostredie kysličníkom uhličitým. Nechcem tu opisovať ďalšie okolnosti týkajúce sa spomínaných kryštálikov, pretože by som oberal tých, ktorí ich objavili a ktorí o nich popísali niekoľko autorsky chránených článkov. Veľa toho nájdete na nete, prikladám link.

Japonské kryštáliky sú naozaj v tvare kryštálikov sú však mäkučké a priesvitné. Prikladám foto.

Ako som už spomínal sú živé a dokážu sa pomerne rýchlo rozmnožovať a to aj v domácich podmienkach, stačí fľaša, cukor, voda a sušené ovocie.

No a to ma nadchlo a začal som skúmať ako by sa osvedčili v akvaristike, keďže vedľajší produkt kryštálikov pri výrobe super zdravého nápoja je kysličník uhličitý.

Takže zachoval so ten istý spôsob ako pri burčiaku : plastová fľaša s utesneným otvorom (2L), hadička, vedľajšia fľaša na kontrolu množstva bubliniek, tá však tu na rozdiel od burčiaku už nie je potrebná, no a hadička na vývod smerom do akvária buď do zvona, alebo difúzera. Difúzer môže byť aj známy filter z cigarety.

Do dvoj -litrovej fľaše dáme asi päť čajových lyžičiek kryštálikov a rovnaké množstvo cukru, cukor pridávame podľa potreby aj menej! Ako čítate pri tomto spôsobe ušetríte veľa cukru na rozdiel od kvasiniek. Potom zalejeme vodou izbovej teploty, pridáte sušené ovocie, ja dávam hrozienka pre ich dostupnosť, uzavriete a keď to začne bublinkovať pripojíte do akvária, (na hadičku).

Na rozdiel od kvasiniek nemusíte pri tom čakať kedy to začne bublať, aby sa nič nestalo, jednoducho to necháte nepripojené na hadičku a pripojíte vtedy, keď vám to vyhovuje. Nič vám neunikne von z fľaše a na rozdiel od kvasiniek to nevykypí. Buble to pomaly a buble to furt, dokonca keď to odpojíte nič sa nedeje, nič nevysyčí, len tento nápoj scedíte, kryštáliky opláchnete,( POZOR!) v plastovom cedítku, nasypete ich späť do fľaše, prisypete cukor, sušené ovocie a zalejete vodou a CO-čkujete ďalej. No a produkt, nápoj ktorý kryštáliky počas bublinkovania vyrobili môžete piť!!! JE údajne liečivý a to mimoriadne! Nechám to radšej na vaše posúdenie, ja ho pijem pravidelne a o jeho účinku vás budem informovať, zatiaľ mi nijako nepoškodil. Spomínal som, že sa úspešne rozmnožujú a to pri každom bublaní, takže kým vám bublinkujú, tak sa zároveň aj množia a zase! na rozdiel od kvasiniek, ktoré pri premene roztoku na alkohol hynú. Kým kvasinky roztok premieňajú na kvas s vyšším percentom alkoholu, kryštáliky premieňajú roztok na liečivý nápoj z obsahom alkoholu max 3%, čo je zanedbateľné. Takže keby sa aj stalo, že by sa vám prevrátila fľaša (ináč to nie je možné) a trocha roztoku by sa dostalo do akvária, tak tragédia sa nekoná. Ich rozmnoženie je okom viditeľné, jednoducho kôpka rastie. Čím ich je viac tak reakcia je silnejšia, je to presný opak kvasiniek, kým kvasinky majú počiatočnú reakciu silnú a potom slabnúcu tak u kryštálikov je to naopak, nesmiete však zabudnúť ich kŕmiť a to cukrom. Keď sa vám rozmnožia máte viac variánt, urobiť väčšiu kôpku a zásobovať akvária nad 100 litrov, s niekým sa podeliť, alebo podarovať najmä starším ľuďom, ktorí trpia rôznymi neduhmi.

Dĺžka kvasenia je prakticky neobmedzená, nápoj môžete nechať kvasiť tri dni pre pitie nápoja, alebo týždeň pri liečení, alebo aj viac. Keď ich necháte dlhšie, tak je potrebná fľaša so širším dnom. Myslím však, týždeň je ideálna dĺžka, pretože ´´údržba´´ je nenáročná, prepláchnuť, dať troška cukru, (nemusí byť päť lyžičiek stačí aj menej) zaliať a pokračovať.

Na záver chcem dodať, že spočiatku treba trpezlivosť kým si ich vycvičíte, či oni vás? Rovnako na záver verím, že budú spokojní tí čo sa obávajú s pridávaním CO2 cez noc, ( stačí večer odpojiť a ráno znovu napojiť, neprestáva to bublať ), myslím, že rovnako budú spokojní majitelia nano akvárií a v neposlednom rade vystavovatelia akvárií, či mini akvárií, pretože toto co-čkovanie je prenosné a dá sa podľa potreby odpojiť a znovu pripojiť bez akéhokoľvek nového namiešavania.

Milan Hurajt

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

03/2010