Základy Aquascapingu - Akvakrajinky


napísali Birgit and Wolfgang

Aquascaping

Výraz aquascaping sa stáva v posledných rokoch čoraz známejším. Takashi Amano, majster z Japonska, spustil, v akvaristike, pomocou svojich kníh celkom nový štýl. Terajším cieľom mnohých akvaristov už nie je iba akvárium s obyčajne vysadenými rastlinami, peknými kameňmi a drevom.

Aquascaping je uznávané umenie.

/v ďalšom texte bude aquascaping prekladaný ako akvakrajinka - jacik/

Tento článok obsahuje myšlienky tzv. Prírodného Akvária /Nature Aquarium/, spolu s našimi osobnými názormi a skúsenosťami. Pre aký typ Prírodného Akvária sa rozhodnete je otázkou Vašej osobnej voľby. Dobre vyzerajúce japonské akvakrajinky sa síce páčia mnohým, ale málokto sa cíti schopným vytvoriť si takéto akvakrajinky sám. To, či Prírodné Akvárium môžete mať alebo nie, nie je otázkou skúseností. Udržiavať Prírodné Akvárium nie je omnoho tažšie ako bežné akvárium. Hlavný rozdiel je hlavne v starostlivom výbere rastlín a dalších doplnkov. Avšak mnoho ľudí si dostatočne nedôveruje a preto to radšej ani neskúsi. Tento článok Vám dá zopár rád, ktoré by Vám mali pomôcť. Riaďte sa základnými pravidlami a cieľ dosiahnete.

Amanove Prírodné Akvárium je často nepochopené správne. Cieľom Prírodného Akvária nie je napodobňovanie prírodných biotopov určitých oblastí. Cieľom je vytváranie podvodných krajiniek, scenérií. Krajiniek, ktoré boli videné v skutočnej prírode, nie pod vodou.

Aj my sme sa zo začiatku pokúšali napodobňovať Amanove akváriá. Ale čoskoro sme pochopili, že nie je možné úplne kopírovať niečo, čo je živé. Ale aj napriek tomu, je dobré najprv začať napodobňovaním akvakrajinky, ktorá sa Vám páči. Je to dobré kvôli tomu, že automaticky použijete tie správne rastliny, kamene umiestnite hneď na tie správne pozície a takisto vytvoríte voľný priestor, ktorý dodá vašej nádrži hĺbku. Časom si postupne vytvoríte svoj vlastný štýl, a Vaše akvárium sa Vám niekedy bude páčiť viac, než to, ktoré ste kedysi chceli napodobniť.

Neskôr budete začínať vaše nové návrhy spomienkami na scenérie, ktoré ste kedysi videli a páčili sa Vám. Mohlo to byť iba zoskupenie kameňov v horách, alebo veľká škára v dreve. Každému sa páči niečo iné, a tak si každý zvolí inú krajinku a vytvorí si svoj vlastný štýl.

V Prírodnom Akváriu sú rastliny a ryby hlavným prvkom nádrže. Zabezpečením najlepších podmienok pre rast rastlín, zvyčajne urobíte to isté aj pre ryby. Pokiaľ majú rastliny všetko, čo potrebujú, tak rastú, a vtedy vytvárajú najlepšie podmienky pre Vaše ryby. Rastliny využívajú vo vode prítomné nadbytočné živiny, ktoré môžu spôsobiť dusičnanové špičky a taktiež produkujú kyslík, ktorý je pre život rýb nutný.

Takže ešte raz: Tento krátky článok by Vám mal pomôcť vytvoriť si krásne akvakrajinky, videné v knihách alebo na internete a nikdy ste si nemysleli, že ich môžete dosiahnuť.

Takže začneme:

1. Fantázia

Fantázia je pri tvorbe akvakrajiniek najdôležitejšia. Uložte si do Vašej mysle obrázky dostupných rastlín a ostatných doplnkov. A pokúste sa ich rôznymi spôsobmi kombinovať. Ak to ale hneď nedokážete, bude lepšie ak najprv začnete kopírovaním nádrže, ktorá sa Vám páči. Časom sa Vaša predstavivosť zlepší. Získali alebo predstavili ste si výsledný obrázok? Výborne, poďme ďalej.

2. Výber pozadia

Sú rôzne druhy pozadia. Niekto používa korok, iní drevo, další pozadie zamaľujú alebo používajú samolepiacu fóliu. Nezáleží na tom, akú akvakrajinku chcete robiť. Pokiaľ nechcete, aby nádrž stála v strede miestnosti, tak použite pozadie. Je veľmi neprirodzené vidieť stenu so všetkými hadicami a káblami lesknúcimi sa cez celú nádrž.

Pokiaľ budete maľovať alebo použijete fóliu: najlepšia je čierna alebo modrá. Dá nádrži dobrý kontrast a tiež uľahčí koncentráciu na nádrž samotnú. Predsa nechcete, aby sa ľudia dívali na pozadie iba preto, že je červené?

3. Výber substrátu

Pokiaľ použijete ružový, modrý alebo jasnozelený štrk tak je veľmi nepravdepodobné, že Vaša akvakrajinka bude vyzerať prirodzene. Lepší je hnedý, šedý alebo čierny. Poznáme rôzne druhy štrku a v každom rastú rastliny ináč. Či už lepšie alebo horšie. Na to ktorý použiť sa kľudne sa opýtajte na fóre.

4. Výber tvaru budúcej schémy rozmiestnenia

Poznáme niekoľko typov kompozícií:

Konkávna zostava (vysoká po stranách a nízka v strede)

aquascaping_concave

Konvexná zostava (opak predošlej, takže nízka po stranách a najvyššia v strede)

aquascaping_convex

Konvexnosť ako vidíte, nemusí byť vytvorená len rastlinami. Trojholníková zostava (vysoká na jednej strane a klesá nadol k druhej strane)

aquascaping_triangular

Obdĺžniková zostava (vysoká všade). To je jediná, ktorej by ste sa mali vyhnúť. Nevytvára oblasti voľného priestoru potrebné pre vytvorenie ilúzie hĺbky. Takže menej je niekedy oveľa viac.

5. Výber doplnkov

Akvaristi často dlhú dobu hľadajú perfektný kúsok dreva alebo kameň. Potom ho umiestnia do nádrže a ... no, nevyzerá to uspokojivo, že

Pokiaľ vytvárate zostavu z kameňov, je veľmi dôležité použiť rozdielne veľkosti, ale z rovnakého druhu kameňa. Jeden pekný, ale osamelý kameň bude v nádrži vyzerať vždy umelo, ale keď umiestite dva alebo viac kameňov, tak je to presne to, čo zvyčajne vidíme aj v prírode. Áno, áno, v prírode je aj Ayersova skala, ale tá tiež nevyzerá prirodzene (prepáčte Austrálčania, nechcel som Vás uraziť).

Teraz vezmite kamene alebo drevá a uložte ich do trojuholníka (ak sú najmenej tri). Najväčší (ak je skutočne dosť veľký) je zvyčajne základný ústredný bod, takže miesto, kde ho umiestnite, vyberajte veľmi starostlivo (pozri "zlatý pomer" v nasledujúcom odstavci).

Nikdy nepoužívajte rozdielne druhy kameňov alebo driev. Môžete nazbierať aj tie najškaredšie kamene, ale musia byť rovnakého druhu. Umiestnite ich správne do skupiny: Sľubujem, že budú vyzerať pekne (len neviem či to funguje aj pre červené tehly)!)

6. Zvolenie základného ústredného bodu

aquascaping_ratio

Pre vytvorenie upokojnej akvakrajinky potrebujete vytvoriť jeden, najviac dva ústredné body. Tými je zvyčajne niečo, čo priťahuje oko. Buď kameň alebo drevo, alebo krásna rastlina (skupina rastlín). Teraz prichádza na rad zlatý pomer.

Iste ste vyskúšali dať najkrajšiu z vašich rastlín presne do stredu nádrže. Ale nevyzeralo to príliš dobre? Pretože pokiaľ máte symetrickú akvakrajinku tak Vaše oči majú sklon pohybovať sa z ľava doprava a späť, dopredu a naspäť .... Ako keby ste sa namiesto do nádrže pozerali na hodiny. Takto nedosiahnete upokojujúcu atmosféru.

Grécky filozofovia a matematici už dávno pred nami objavili, že pre oko je najpríjemnejší pomer je 1:1,618. Heh?

Vysvetlenie. Keď pripravujete kávu, a zmiešate jednu časť mlieka s 5 časťami kávy (iba pre predstavu) tak máte pomer 1:5.

Takže keď chcete umiestniť Váš ústedný bod tak rozdeľte nádrž na dve časti. V pomere 1:1,618.

Ako to urobiť? Veľmi jednoducho: zmerajte dĺžku nádrže a predeľte ju 2,618. Vezmite výsledok a odmerajte túto vzdialenosť od jednej strany nádrže. Označte si to miesto. Zvyšná vzdialenosť je 1,618 (bez matematiky). Označené miesto je miestom pre Váš speciálny "hlavný kúsok", ústredný bod alebo ako si ho nazvete.

Nie je rozumné mať dva ústredné body v relatívne malej nádrži. (pod približne 240L). A nikdy sa nepokúšajte vytvoriť viac než 2 ústredné body.

7. Popredie, Stred, Pozadie

Pre získanie hĺbky vo Vašej nádrži je veľmi dôležité používať nízko rastúce rastliny. Vysoké rastliny nie sú v nádrži nutne potrebné. Ich úlohu môžu plniť napr. kopce alebo vyššie kamene či drevá.

Ak nemáte kamene, kopce (terasy) alebo drevá, tak na pozadie budete potrebovať vyššie rastliny.

Amano často používa do popredia ricciu fluitans a glossostigma elatinoides. Kým glossotigma môže byť skutočnou výzvou - niekedy aj pre skúseného akvaristu, riccia sa pestuje jednoducho. Je to plávajúca rastlina ktorá potrebuje len trochu starostlivosti.

Návody ako pestovať ricciu nájdete aj v tomto fóre.

Trávový vlas (eleocharis) je ďalšia rastlina ktorá je veľmi často využívaná v popredí. Poznámka: Glossostigma a eleocharis nesmú byť sadené tak ako ich kúpite. Rozdeľte ich do maličkých zväzkov a posaďte oddelene. Takto zabezpečíte ich rýchlejší rast a tiež znížite riziko rozpadu rastliny. Eleocharis po zasadení ostrihajte na dĺžku 1,5 - 2,5 cm. Eleocharis je na plantážach pestovaný emerzne (nad vodou). Kým sa objavia nové výhonky tak tie staré začnú hniť a zariasujú sa.

8. Postupnosť vysádzania

Najprv zasaďte (umiestnite) ústredný bod. Potom nízkorastúce, potom stredné a nakoniec vysoké rastliny.

Vždy saďte veľmi husto.

Najmä stonkové rastlinky sú dobré na tvarovanie Vašej akvakrajinky. Veľa malolístkových druhov, ako napr. micranthemum micranthemoides, micranthemum umbrosum, mayaca sellowiana alebo rotala indica, môže byť ľahko zostrihaná do požadovaného tvaru. A preto ich musíte sadiť celkom blízko. Vezmite dve alebo tri stonky a zasaďte ich pinzetou. Približne 2,5 cm vedľa: zasaďte ďalší zväzok dvoch alebo troch stoniek a tak ďalej. Čím hustejšie vysadíte nádrž, tým rýchlejšie bude nádrž rásť. Hlavne v počiatočnej fáze je vhodné strihať a zakoreňovať vršky rastlín, a tiež zakoreňovať odrezky zo starších rastlín zatiaľ čo nechávate zakorenené časti v substráte. Takto môžete svoje rastliny ľahko namnožiť. Zakorenené časti v krátkom čase púšťajú ďalšie nové výhonky.

9. Listy rastlín a farba

Vždy sa doporučuje používať rastliny s rozdielnymi listami a/alebo farbou. Takto vytvoríte viac hĺbky a prirodzenosti. Ak Vaša nádrž nie je dosť veľká (pod 240L) je vhodné používať prevažne rastliny s menšími listami. Nádrž sa bude javiť omnoho väčšia než v skutočnosti je.

Hlavne červené rastliny vytvárajú viac kontrastu v nádrži. Avšak buďte opatrný: Ak použijete jedinú červenú rastlinu tak bude fungovať ako ústredný bod. Ak ste sa už rozhodli, že jedným ústredným bodom bude kameň tak ďalšia červená rastlina môže vniesť do vášho návrhu napätie a oči budú prebiehať od jedného ústredného bodu k druhému.

10. Ryby

Ryby nemusíte pridávať hneď na začiatku. Akvárium môže dobre fungovať aj bez rýb.

Je lepšie zvoliť väčší húf menších rýb než menej veľkých rýb. Veľký húf tetier alebo razbor spôsobí, že akvárium vyzerá väčšie (hlavne na fotkách - chcete sa predsa zúčastňovať na súťažiach, však ?!?)

Voľte ryby ktoré vašu akvakrajinku nebudú rušiť. Mnoho druhov má sklon prehrabávať dno - to nie je pre koberček v popredí nádrže vôbec vhodné.

Tiež pamätajte na to, že veľa rýb je predávaných ako úplne malé, ale veľmi rýchlo dokážu prerásť veľkosť nádrže. To nie je dobré pre akvakrajinku, a už vôbec nie pre rybu. Takže sa pýtajte a čítajte predtým, než si nejakú rybu kúpite. Niekedy je ešte lepšie čítať a pýtať sa na internete, pretože záujem predajcov v prvom rade ryby predať. Z nákupu ryby, ktorá mala zostať vždy malá sa ľahko môže vykľuť malý žralok.

11. Starostlivosť

Založenie akvakrajinky je jedna vec, ale udržiavanie a zlepšovanie jej krásy je vec ďalšia. Iba pravidelné strihanie a výmeny vody ako aj dosiahnutie správneho pomeru živín/svetla/CO2 Vám umožnia dosiahnuť cieľ. Niekedy, keď rastliny rastú a akvakrajinka nezodpovedá vašim pôvodným predstavám, je vhodné presadiť alebo zameniť niektoré skupiny rastlín.

Nie je to až také ťažké, veď máte k dispozícii nápovedy, napríklad aj na tomto fóre. Jediné čo potrebujete je skúsiť to a veriť si že to dokážete.

Dúfame, že aj tento článok Vám pomôže!

zdroj: Aqua Botanic - The All Wet Thumb Discussion Forums, www.aquabotanic.com;

voľný preklad Jacik

diskusia k článku - Základy Aquascapingu - Akvakrajinky

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

10/2004