Výroba osvetlenia pre 60cm žiarivku

svetlo - patica Pred časom som sa rozhodol, že sa pustím do stavby vlastného osvetlenia. Doteraz používaný ATMAN AT60A už proste nestačil. 45 centimetrová trubica dáva síce dosť svetla pre 54l, ale nie ked chcete trochu viac zarastené akvárium. Rozhodol som sa pre pomerne jednoduchú stavbu. Novodurová rúra na odpad, patice pre žiarivky, predradník z úspornej žiarovky, lepidlo,

POZOR!

Tento návod nezaručuje funkčnosť, ani prevádzky schopnosť. Prevádzka takto podomácky vytvoreného zariadenia nesie so sebou riziko. Neručím za žiadne škody alebo ujmu na zdraví spôsobené nasledovaním tohto postupu…

Materiál, ktorý som potreboval pre stavbu nebol problém zohnať. V podstate som nakúpil všetko čo som potreboval asi za 20 minút. Dva obchody vedľa seba. Elektro a vodár. Cena? Asi 80 cm odpadovej rúry, patice, žiarivková trubica a čierny matný lak v spreji. Spolu asi 200 Sk. Flexo šnúru, skrutky, kábel a lepidlo som už mal, a verím že podobné zvyšky materiálu sa nájdu u hocikoho. Rovnako som doma našiel aj zvyšný predradník z nepotrebnej úspornej žiarovky.

Ani neviem prečo, no rozhodol som sa pre netradičnú konštrukciu. Takáto konštrukcia zaručovala ze svetlo ostane stáť na mieste a nezošuchne sa z akvária len tak jednoducho dolu. Okrem toho, tento model konštrukcie poskytoval miesto aj pre umiestnenie predradníka. Hotové svetlo tak tvorí jeden celok, z ktorého nič netrčí. Iba kábel. Takmer ako továrenska výroba. Akurát na prevedení je vidno mierny amatérizmus.

Zjednodušený model svetla:

schéma osvetlenia

Ako prvé bolo na programe rozpílenie odpadovej rúry na polovicu. Mať nejaké lepšie nástroje bolo by to aj rovnejšie, ale nakoniec, pre moje potreby stačí aj toto. Z druhej polovice rúry som odpílil kúsky ktoré slúžili ako zábrany a priestor na umiestnenie predradníka. Ešte kým som tieto koncové časti nemal prilepené, vymeral som si miesto na umiestnenie patíc pre trubic. Po ich namontovaní to vyzeralo asi takto:

svetlo s trubicou

Nasledovalo prilepenie spodnej časti svetla s už vlepeným kúskom rúry na ktorý som neskôr umiestnil predradník vymontovaný z úsporenej žiarovky. Na opačnom konci som ešte spravil otvory pre svorku, ktorá drží kábel pripevnený ku konštrukcii, aby sa nehojdal hore dole… No a toto je výsledok…

svetlo

Keďže som mal pochybnosti v silu spojov (predsa len, hrany nelícovali celkom dokonale) tak som túto časť spevnil ešte malými kúskami rúry. Skompletizovaná časť pre predradník teda vyzerala takto:

svetlo - cast pre predradník

Na druhý koniec som len dolepil zvyšok rúry a skompletizoval som tým tak konštrukci. Tu je detail druhej časti:

svetlo - konštrukcia

No a toto je celkový pohľad na konštrukciu:

svetlo - prázdna konštrukcia

V tejto fáze zostávalo len doinštalovanie predradníka, natiahnutie káblov, priskrutkovanie patice. Svetlo som chcel mať čo najskôr funkčné, takže som asi pol roka fungoval v takomto provizórnom stave. Po skompletizovaní vyzerali “vnútornosti” môjho svietidla nasledovne:

svetlo - detail, predradník


Po polroku prišiel čas na úpravy. Rozobral som celé svetlo ešte raz. Rozobratú konštrukciu som nastriekal čiernym matným sprejom.

Na otvorené kraje svetla som prilepil kúsky okrúhleho plastu. Samozrejme, najprv som ich nastriekal, čo nebol až taký dobrý nápad. Hrany samozrejme nelícovali, takže som ho musel opracovať. Nasledovalo ešte jedno prestriekanie a práca bola dokonaná.

Na prvý pokus je toto svetlo viac ako podarené a funguje v podstate už takmer rok bez problémov a aj konštrukcia sa osvedčila.

Jediná plánovaná úprava, ktorá ešte bude stáť niekoľko korún je výmena alobalu za lepšiu odrazovú plochu - samolepiacu zkradlovú fóliu. Týmto bude premena svetla dokonalá. Keby som ho ho chel používať na akvárium bez krycieho skla, nasledovalo by ešte prekrytie spodnej plochy plexisklom - ako ochrana pred vlhkosťou. Táto úprava sa ma však netýka, a tak svetlo v podobe akú vidíte spokojne svieti.

svetlo - celkový pohľad

skompletizované svetlo - pohľad zhora

Detailnejšie fotografie finálnej podoby ako aj verziu so zrkadlovou fóliou prinesiem čoskoro :)

spracoval Ján Starosta

diskusia k článku - Výroba osvetlenia pre 60cm žiarivku

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

2006