Morský svet

 Vianoce 2003 som strávil s rodinou v Prahe a nenechal som si ujsť návštevu trvalej expozície morských akvárií - Morský svet. Rád by som sa týmto s vami podelil o zopár fotografií a pocitov.

 Na úvod snáď niekoľko základných informácií. Morský svet nájdete na Výstavišti v Prahe 7 (hneď vedľa je Křížikova fontána). Dokopy sa tam nachádza okolo 50 akvárií s celkovým množstvom cca 75 000 litrov upravenej morskej vody. Osvetlenie akvárií zabezpečujú žiarivky a výbojkové svetlá. V nočných hodinách svieti nad akváriami mesačné svetlo, ktoré dokáže simulovať aj spln mesiaca. Mikropočítačom riadené vodné čerpadlá sa starajú o simuláciu prílivu a odlivu. Ako podmaz sa zo všadiaľ ozývajú zvuky oceána, čo na náštevníka pôsobí celkom príjemne a umocňuje atmosféru.

Morský svet

 V nádržiach žije približne 150 rôznych druhov morských živočíchov, ktoré boli dovezené z krajín: Egypt, Maledivy, Srí Lanka, Indonézia, Brazília a USA. Medzi pýchu Morského sveta patria perutýny, murény a žraloky. (Fotku žralokov hodnú publikovania sa mi bohužiaľ nepodarilo urobiť)

Morský svet  Morský svet  Morský svet

 Z nižších živočíchov sú zastúpené "morské uhorky", ježkovia, bylinožravé a mäsožravé hviezdice, krevety, langusty, kraby, sasanky, huby a zástupcovia mäkkých a tvrdých koralov.

Morský svet  Morský svet  Morský svet

 Z koralových rýb sú zastúpené najmä klauni, bodloci, ostnatce, etc. Okrem morských akvárií expozíciu dopĺňa zopár sladkovodných nádrží s terčovcami, skalármi a neónkami.

Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet

Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet

Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet

Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet

 Prednedávnom sa expozícia rozšírila o podmorskú koralovú jaskyňu, ktorá je oddelene situovaná na 1. poschodí budovy. Jaskyňa je dlhá 25 m a je domovom pre 10 atypických akvárií, ktoré sú zabudované v umelej skalnej stene. V týchto akváriách je možné vidieť nádhernú farebnú kombináciu koralov a koralových rýb.

Morský svet  Morský svet  Morský svet  Morský svet

Morský svet  Morský svet  Morský svet

 Mne osobne sa táto expozícia veľmi páčila aj napriek tomu, že sme za vstup zaplatili 480,- CZK (4 osoby), čo ale v porovnaní s cenami vstupného na expozície podobného charakteru v krajinách EU nie je až tak veľa. Ryby vyzerali byť v perfektnej kondícii a celkovo bolo vidieť, že o akváriá sa stará kvalifikovaný personál, ktorý musí zrejme pracovať v noci, resp. skoro ráno, pretože otváracie hodiny sú denne od 10:00 do 19:00. Potešilo ma, že mali otvorené počas sviatkov, čo bola výhoda, pretože sme tam v tej dobe boli jediní návštevníci a celý Morský svet sme mali pre seba. Potešiteľné je aj to, že nie je zakázané fotiť s bleskom.

 Na záver už len dodať, ak náhodou budete mať cestu okolo, jednoznačne odporúčam Morský svet navštíviť.

 V tejto reportáži boli použité informácie z oficiálnej stránky Morského sveta - www.morsky-svet.cz

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

01/2004