Fotenie akvária s bleskom

   Fotenie akvária tu už bolo niekoľko krát rozoberané, skúsim však teraz trochu iný prístup a to fotenie akvária s použitím blesku.

Fotenie akvária s bleskom Hlavný problém pri práci s bleskom je používanie kompaktného fotoaparátu so zabudovaným bleskom, ktorého svetlo sa nám odráža od skla akvária a osvetľuje len veľmi malú plochu.

Takže dostaneme niečo takéto:

Fotenie akvária s bleskom

Pri fotení takýmto fotoaparátom je potom pravdaže lepšie fotiť bez blesku a môžeme dosiahnuť lepšie výsledky. Samozrejme tu je veľký problém nedostatok osvetlenia, preto nám vychádzajú veľmi dlhé expozičné časy a fotky sú väčšinou rozmazané:

Fotenie akvária s bleskom

Rozmazaniu môžeme čiastočne zabrániť používaním statívu, avšak aj tu budeme mať rozmazané pohybujúce sa objekty, teda ryby. Ale aspoň statické objekty budú ostré:

Fotenie akvária s bleskom  Fotenie akvária s bleskom

Ďalej budem teda predpokladať použitie kvalitnejšieho fotoaparátu. Je to samozrejme drahá záležitosť a zrejme si nebudete kupovať nový fotoaparát s príslušenstvom len na fotenie akvária. Potrebujeme teda napríklad nepravú digitálnu zrkadlovku s možnosťou pripojenia externého blesku, či už cez sánky blesku alebo cez konektor na štúdiový blesk. Alebo ešte lepšie použiť digitálnu zrkadlovku s výmennými objektívmi a využiť napríklad aj makroobjektív, ktorý nám umožní robiť fotografie, iným spôsobom nedosiahnuteľné, alebo len ťažko. Môžeme samozrejme použiť aj kinofilmovú zrkadlovku, no tu máme sťaženú pracú s presným meraním expozície , keďže si nemôžeme hneď skontrolovať výsledok.

Ja používam Nikon D70s. Budeme teda potrebovať fotoaparát a externý blesk, prípadne viacero bleskov a samozrejme ich musíme nejakým spôsobom spojiť s fotoaparátom. Existuje množstvo riešení ako pripojiť externý blesk. Budeme však potrebovať dlhší kábel pretože blesk umiestnime na krycie sklo akvária. Napríklad do sánok blesku môžeme použiť adaptér na prepojenie pomocou kábla:

Fotenie akvária s bleskom Fotenie akvária s bleskom Fotenie akvária s bleskom

Fotenie akvária s bleskom Fotenie akvária s bleskom Fotenie akvária s bleskom

Možností je viacero, treba sa informovať napríklad v predajni s fotopotrebami. Takýto externý blesk (Unomat B24TAC) stojí cca 1800 Sk (rok 2005). K blesku dostaneme aj prepojovací káblik, ktorý je ale veľmi krátky, no nie je problém ho prestrihnúť a predĺžiť. Externý blesk je samozrejme výborná pomôcka aj pri bežnom fotografovaní nie len pri fotení akvária. Spôsob pripojenia blesku k fotoaparátu môže byť rôzny, napríklad cez ďalší adaptér pre blesk, alebo priamo do blesku, ako vidno na fotografiách.

Fotenie akvária s bleskom Blesk umiestňujem na krycie sklo akvária. Požívam dva blesky. Jeden je pripojený k fotoaparátu káblom a druhý je tzv. slave a je riadený zabudovanou fotobunkou, ktorá odpáli blesk automaticky pri blesknutí iného blesku. Tu používam blesk Unomat B 14 Servo, stojí cca 850 Sk (rok 2005). Rozostavenie bleskov je treba vyskúšať aby bolo osvetlenie rovnomerné. Čím viac ich máme tým sa nám bude so svetlom lepšie pracovať. V prípade použitia jedného blesku záleží hlavne na rozmeroch akvária, či nám ho dokáže nasvietiť celé alebo budeme môcť fotiť len detaily.

Fotenie akvária s bleskom Ďalšou veľmi dobrou pomôckou je aj použitie cirkulárneho polarizačného filtra, ktorý nám pomôže eliminovať odlesky od skla. V pravo je použitý filter a ľavá časť je fotená bez filtra.

Fotenie akvária s bleskom Fotoaparát s nasadeným polarizačným filtrom. Je viacero druhov filtrov, ja používam systém filtrov Cokin. Ak takýto filter máte je dobré ho použiť, ale je zbytočné ho kupovať len na fotenie akvária.

Nastavenia fotoaparátu:

Pri fotení s bleskom musíme ovládať fotoaparát v manuálnom režime označeným na fotoaparátoch (M). Čas si nastavíme kratší aby sme zabránili rozmazaniu, napríklad 1/500 s, prípadne kratší ak nám to dovoľuje fotoaparát. V prípade zrkadlovky je dôležité neprekročiť maximálny synchronizačný čas blesku a nedávať kratší čas ako trvá záblesk (trvanie záblesku zistíme z návodu k blesku). Každopádne ak použijeme napr. 1/500 nepotrebujeme nič zisťovať. Či nastavíme čas 1/60 alebo 1/500 nebude to mať vplyv na osvetlenie fotografie. Množstvo svetla regulujeme pomocou clony. Tu je treba len experimentovať, keďže svetlo sa nám rozptyľuje nerovnomerne a jeho intentiza veľmi klesá s hĺbkou vody. Teda ak budeme fotiť detaily dna použijeme menšie clonové číslo aby sme mali dostatok svetla a zase keď budeme robiť záber v blízkosti blesku použijeme väčšie clonové číslo, aby nebola fotografia presvetlená. Tu nám veľmi pomôže odfotený náhľad a výborne nám poslúži aj histogram fotografie.

Citlivosť alebo ISO nastavíme na najmenšiu hodnotu. Ak je výkon blesku slabý a nemôžeme ho na blesku nastavovať a máme nastavené najmenšie clonové číslo je potom potrebné použiť samozrejme väčšiu citlivosť (väčšie ISO).

  Fotenie akvária s bleskom Veľmi dôležité je presné vyváženie bielej (white balance). Keďže fotíme s bleskom je potrebné nastaviť white blance na blesk prípadne slnečno čo je približne rovnaká hodnota, najpresnejšie je pravdaže ručné nastavenie bielej, to záleží na type fotoaparátu. Fotografie mávajú väčšinou žltý nádych čo nevyzerá veľmi dobre, podľa mňa najlepšie nastavenie tu je č. 2

Veľmi dôležité je tak isto aj presné zaostrenie na konkrétny objekt, hlavne pri fotení makra treba zaostrovať veľmi presne, pri fotení rýb najlepšie zostrovať na oči.

Pri fotení makra nám fotoaparáty ponúkajú tzv. makro režim, ktorý ale nie je pri fotení akvária veľmi použiteľný, hlavne nejaké super makro z 1 cm nám umožní fotiť len veci nalepené na skle, teda dokopy nič a samozrejme si ryby z takej blízkosti hneď odplašíme.

  Fotenie akvária s bleskom Lepšie je použiť napríklad Close-up šošovku (špeciálna šošovka na fotografovanie, funguje ako lupa). Môže sa volať aj predsádková šošovka. Robia sa s rôznym zväčšením, ja používam +3 Dioptrie. Cena býva rôzna, cca tak 1000 Sk. Takáto šošovka (filter) nám umožní dosiahnuť väčšie zväčšenie ako makro mód, pretože umožňuje zaostriť na krátku vzdialenosť aj s použitím zoomu, teda aj na najdlhšom ohnisku môžeme fotiť detaily a hlavne nám umožní fotiť s odstupom, napríklad zo vzdialenosti 30 cm. Takže môžeme fotiť aj objekty, ktoré sú ďalej od skla akvária a nevyplašíme si ryby. Túto šošovku môžeme samozrejme použiť len v prípade ak je možné na fotoaparáte používať filtre. Je to veľmi dobré a pomerne lacné riešenie, ktoré sa dá použiť pri akomkoľvek fotení detailov. V prípade použitia šošovky neprepíname fotoaparát do makro módu.

  Fotenie akvária s bleskom Úplne ideálne riešenie je použiť makroobjektív, ktorým dosiahneme ešte väčšie zväčšenie (v závislosti od typu) a umožňuje fotografovať pri takomto zväčšení z veľkej vzdialenosti, napr. z 90 cm. Takže môžeme fotiť ryby pohodlne bez toho aby sme ich vyplašili a to aj vo veľkých akváriách.

  Fotenie akvária s bleskom Dôležité je fotografovať kolmo na sklo, alebo aspoň pod malým uhlom (ak je to možné) pretože hlavne hrubšie sklo akvária veľmi skresľuje obraz.

Je tiež potrebné zatemniť miestnosť s akváriom, aby sa nám okolité svetlo neodrážalo od skla a nevytváralo odlesky. Samozrejme je potrebné dobre vyčistiť sklo aj z vonka aj z vnútra pred tým ako začneme fotografovať. Tak isto je dobré vyčistiť aj optiku fotoaparátu.

Na záver niekoľko fotografií spravených uvedeným postupom, ďalšie nájdete aj v mojom albume:

Fotenie akvária s bleskom  Fotenie akvária s bleskom  Fotenie akvária s bleskom  Fotenie akvária s bleskom  Fotenie akvária s bleskom

amos

Je zakázaná reprodukcia textu alebo fotografií bez súhlasu autora!

2007